Menü

Amit a férjed végre elmond neked

10 kérdés + 10 válasz az erősebbik nemről

Mi kell ahhoz, hogy a különbözőségeink ellenére is el tudjuk fogadni egymást? Elsősorban szeretet – meg másodsorban is. Ugyanakkor az sem árt, ha van némi ismeretünk arról, hogy mi határozza meg a társunk gondolkodásmódját, lelkivilágát, mik a teremtésbeli adottságai. Ez ugyanis segíthet nekünk abban, hogy ne akarjuk mindenáron megnevelni vagy a magunk képére formálni őt.

A közelmúltban egy nagyon jó összefogaló könyvecske született a témában: David Murrow Amit a férjed nem mond el neked című műve, mely őszintén elénk tárja a férfiak erősségeit, gyengeségeit és korlátait. A sikerkönyvszerző és előadó Murrow mindezeken túl praktikus tanácsokkal is ellátja a feleségeket, hogy valóban hasznos segítőtársaik lehessenek a férjüknek.

Dobozok és gombolyagok
Régóta közismert tény, hogy a legszembetűnőbb biológiai különbségek mellett a férfiak és nők agyfelépítése is eltérő. A férfiak agytérfogata nagyobb, a nők két agyféltekéje közötti összeköttetés viszont fejlettebb, ennek eredményeképp rugalmasabbak, és jobb az alkalmazkodóképességük. A férfiak bal agyféltekéje (amely a logikus gondolkodás központja) differenciáltabb, emiatt a többségük inkább racionális típus. A nőknek ellenben a jobb agyféltekéjük dominánsabb, amely az érzelmekért, az intuícióért és a társas kapcsolatokért felel. „Ezért van az, hogy rendszerint ők gondoskodnak a gyerekekről. Nincs a földön olyan társadalom, ahol a férfiak vennék át ezt a szerepet” – írja Mark Gungor lelkész, házassági tanácsadó.
Gungor ismert elmélete szerint a férfiak agya sok apró „dobozkából” áll. Külön rekeszük van mindenre: a munkára, a pénzre, a nőkre stb. Az alapszabály az, hogy ezeknek a tartalma nem keveredhet. Egyszerre mindig csak egy dobozt nyitnak ki, és szigorúan csak arra koncentrálnak – ezért van az, hogy mindig csak egy dologra tudnak figyelni. Amikor megoldanak egy problémát, gondosan visszazárják a dobozt, és csak utána nyitnak ki egy újabbat.
Ezzel szemben a nők agya olyan, mint egy drótgombolyag, amelyben minden mindennel összefügg. Ez teszi lehetővé a gondolatok érzelmekkel telített, állandó csapongását. A nők nem külön-külön foglalkoznak valamely problémával, hanem komplex módon kezelik – ez egyszerre egyszerűsíti, ugyanakkor bonyolítja is az életüket.
Mindezek ismeretében vizsgáljunk meg néhány olyan kérdést, mely gyakran vezet konfliktusokhoz a két nem között.


1. Miért akarnak a férfiak nyugton lenni, amikor hazaérkeznek?

A válasz a fenti elméletből következik. A férfiak kedvenc helye az úgynevezett „semmi doboz”: ilyenkor se nem látnak, se nem hallanak, csak meredten bámulják a képernyőt, a kertet vagy a pecabotot. Semmire sem gondolnak, csak csendben elvannak magukban.
A történelem kezdetén a férfiaknak két „dobozuk” volt: a gondoskodás és az oltalmazás. Az információs társadalomban azonban több tucat, akár száz dobozzal is meg kell birkózniuk nap mint nap. A világháló miatt bármikor bárhonnan elérhetőek tudnak maradni, így a munkaidő soha nem ér véget. Nem csoda hát, hogy a legtöbb férj másra sem vágyik, mint hogy hazaérve egy kicsit visszavonuljon a „semmi” dobozba. Ilyenkor kevesebb idegesítő dolog van számukra, mint ha elkezdjük őket különféle kérdésekkel-kérésekkel zaklatni. Hagyjunk nekik egy kis időt a leeresztésre, és csak utána próbálkozzunk a kommunikációval! Ha szeretnénk megőrizni a családi békét, érdemes megfogadnunk Murrow tanácsát: „Soha nem leszel boldog a férjed mellett, amíg nem tanulod meg elfogadni azokat a dolgokat, melyeken nem változtathatsz. Nincs az az ima, noszogatás vagy veszekedés, amely megváltoztathatná a férfi szürkeállományát. Azért ilyen, mert nem nő!”

2. Tényleg folyton a szexen jár az eszük?
A férfiak magas tesztoszteronszintjük miatt szinte bárhol és bármikor készek a szexre. Ez az erőteljes késztetés természetes és egészséges jelenség, nem a bűn következménye, hiszen a „szaporodjatok és sokasodjatok” parancs már a bűneset előtt is elhangzott.
A nemi élethez évezredeken át a legfontosabb kapu a házasság volt. A 60-as években megindult szexuális forradalom hatására azonban egyetlen nemzedék alatt több, addig evidensnek tartott, ezeréves morális szabály megsemmisült. A miénk az első generáció az emberiség történelmében, amelyet ennyi szexuális inger ér; a férfiak soha nem voltak még kitéve ennyi kísértésnek, mint a ma élők. Ráadásul az erősebbik nem képviselői vizuális típusúak, akaratlanul is megnézik a szép nőket. A kérdés az, hogy uralni is képesek-e a vágyaikat…

3. Miért nem szeretik megosztani a gyengeségeiket, a félelmeiket?
Mert nagyon fontos nekik, hogy a társuk erősnek lássa őket, és nem akarják, hogy aggódjon miattuk. Ahogyan Sam Keen amerikai filozófus írja: „Mi, férfiak mindentől félünk, ami megfoszt minket a hatalomtól és irányítástól. A nők eközben leginkább az elhagyatottságtól, elszigetelődéstől, a szeretet elvesztésétől tartanak.” Idetartozik az is, hogy a férfiak rettegnek a betegségektől, ezért nem mennek orvoshoz, mert félnek a diagnózistól.

4. Mi az, amire igazán vágynak?
Arra, hogy hozzáértőnek, alkalmasnak találják őket. Szükségük van arra, hogy legyen valamilyen saját szakterületük, amelyhez különösen jól értenek, amelyben mások is elismerik a jártasságukat. Éppen ezért egy bölcs feleség azon dolgozik, hogy megerősítse a férje önbizalmát.

5. Miért nem beszélnek szívesen az érzelmeikről?
Ha minden alkalommal kiborulunk, amikor őszintén elmondanak nekünk dolgokat, vagy ha ilyenkor kioktatjuk és elkezdjük nevelni őket, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy egy idő után nem szívesen osztják meg velünk a gondolataikat…

6. Miért nem szeretnek templomba/gyülekezetbe járni?
Mi, nők adottságainknál fogva szívesebben járunk lelki közösségekbe. Mert mit is csinálunk egy vasárnap? Ülünk, énekelünk, igehirdetést hallgatunk, kezet fogunk és ölelkezünk, társasági életet élünk, tanulunk, körbeülünk, és megosztjuk a dolgainkat, érzéseinket, hangosan olvasunk… Ezekben a szerepekben a nők jobban érzik magukat. A mai egyház többnyire olyan dolgokat kínál, amelyekre a nők vágynak: biztonságot, kapcsolatokat és gondoskodást – egy nagy szerető családot. Egy férfi oda szeret tartozni, ahol szükség van rá. Ha úgy érzi, hogy a szolgálatának van értelme, dinamittal se tudják majd kirobbantani a templomi/gyülekezeti közösségből.

7. Miért nem szeretnek hangosan imádkozni?
A hangos imádságban is a nők járnak az élen: hosszabban, ékesszólóbban, összeszedettebben beszélnek – ezen nincs mit csodálkoznunk, ha tudjuk, hogy a beszédközpont a jobb agyféltekében található, amely a nőknél fejlettebb.

8. Hol érzik a legerőteljesebben Isten jelenlétét?
Nem az istentiszteleteken, hanem a szabadtéri helyszíneken (például a vadonban, vízen). Nem meglepő, hiszen a bibliai történetek hithősei is a szabadban találtak rá Istenre. Az én férjem – aki lelkész –, ha komolyabban keresi Istent, kigyalogol a környező erdőbe, vagy körbetekeri a Balatont.

9. Mi az, amitől kiborulnak?
Gyűlölik a bűntudatkeltést és a manipulációt. Utálják, ha nyilvánosan megszégyenítik őket, ezért soha ne tárgyaljuk ki és ne hozzuk kellemetlen helyzetbe őket mások előtt. Azt is zokon veszik, ha meg akarják változtatni őket. Szeretik, ha megbízunk bennük azokban a helyzetekben is, amikor úgy gondoljuk, hogy mi jobban tudjuk, mit és hogyan kellene csinálni.

10. Mi teszi boldoggá, elégedetté őket?
Ha boldognak látják a feleségüket. Elég néhány szó ahhoz, hogy megdicsőüljenek vagy megsemmisüljenek – és ehhez sokszor csupán csak az arcunkra kell nézniük… Annál jobb tükör nincsen.

Révész Szilvia

Legutóbbi bejegyzések