Menü

“Úgy tűnik, a bocsánatkérés ma a világban sci-fi kategória.”– mondta ma este Madarász Isti, amikor a Házasság Hete idei arcaiként szerzett tapasztalatairól mesélt a Harmatban. A működő házasság egyik titka a bocsánatkérés és a megbocsátás, de ez a legtöbb embernél koránt se magától érthető dolog.

Eszembe jutott egy hétvégi eset is, ahol valaki egy kisebb kárt okozott egy másik ember autójában, és ahelyett, hogy azt mondta volna: “Bocsáss meg, sajnálom, hogy figyelmetlen voltam” kiabálás, a másik okolása lett a dologból.

Nem is értem, miért ilyen nehéz bocsánatot kérni? Persze biztos nem egyszerű, ha az embernek nem szokása, ha nem sűrűn teszi, ha maga se biztos önmagában, ha nincs lelkileg meggyógyulva. De mekkora áldás, hogy van rá lehetőség, hogy ne vigyük tovább a kapcsolati nehézségeket, hogy ne terheljük a saját és mások lelkét, hogy ne mérgezzük önmagunkat! Egy szimpla szó: “Bocsáss meg!” , és helyreállhat az egyensúly, felszabaduhat mindkét fél a nyomás alól.

Ferenc pápa is gyakran ajánlja: “Három szó nagyon sokat segít a házaséletben. Három szó, amelyet mindig mondani kell otthon: „kérem; köszönöm; bocsánat”. Ez a három mágikus szó! „Kérem” – mert ne legyünk tolakodók. „Köszönöm” – mindig mondjunk köszönetet: „köszönöm, amit értem tettél”. És mivel mindnyájan tévedünk, van egy szó, amit egy kicsit nehéz, de ki kell mondani: „bocsáss meg, kérlek, bocsáss meg”.

Azt hiszem, ezek a mágikus szavak nemcsak a házasságban, de minden emberi kapcsolatban működőképesek. Mikor mondtuk ki utoljára? Ne féljünk használni őket!