Menü

Szabadulás az alkohol fogságából

“Bármikor abba tudom hagyni.” “Nem szabad kiderülnie.” “Mi lesz, ha megtudják?” – tipikus mondatok egy alkoholbeteg családjában.

Az alkoholizmus mögött álló erősségek, a megtévesztés, önbecsapás és a szégyen mondatai ezek, hangozzanak a beteg vagy a hozzátartozó szájából. Mert sajnos az alkoholizmus nem csak a beteget, de a családját, környezetét is érinti, és az alkoholizmus ma népbetegség hazánkban. Rengeteg családot érint, jó néhány keresztény családot is. Családokat, akiket némaságra ítél a szégyen és a tehetetlenség. Pedig Jézus Krisztus azért jött, hogy szabadságot hirdessen a foglyoknak, és sok olyan emberi segítség is a családok és az érintettek rendelkezésére áll, amit sajnos csak kevesen vesznek igénybe.

Hogy miért írok erről? Személyes érintettségem okán is, hisz gyerekkoromban meg kellett tapasztalnom mit is jelent nap nap után feszülten várni és lesni az órát: hazajön-e időben, s hogy ha nem, akkor melyik forgatókönyv jut majd aznapra. Másrészt a közelmúltban három komolyabb beszélgetésem is volt érintett hozzátartozókkal, és akkor tudatosodott bennem, hogy nem kell erről hallgatni, el kell mondani, hogy van segítség. Hogy ma már azért sok helyen működnek olyan hozzátartozói önsegítő csoportok, ahol támogatást, segítséget kaphatnak a csendben szenvedő családok ahhoz, hogy ők is változzanak, “józanodjanak”, mert nekik is változniuk kell ahhoz, hogy családtagjuk józanul maradjon.

A Nappali egyik riportjában a közelmúltban Humli Miki személyes történetét is megosztotta velünk a szabadulásról és gyógyulásról. Ajánlom minden érintettnek, és azoknak is, akik számára nem közömbös mások szenvedése. Az írás alatt lévő linken meghallgatható.

Isten harcol értünk! Nem akarja, hogy kötelékek között éljünk! Elküldte a legdrágábbat, hogy kiszabadítson, megváltson, újjáépítsen. De ezt csak akkor tudja megtenni a valóságban, a foglyok életében, ha felhagyunk a passzivitással, ha segítségül hívjuk, és mi magunk is megragadjuk a segítséget.

“Nem hallgathatok Sion miatt, nem nyughatom Jeruzsálem miatt, míg nem ragyog igazsága, mint a hajnalfény, és szabadulása, mint az égő fáklya.” (Ézs.62:1.)

“Uram, az éltet mindenkit, engem is csak az éltet ezek után, hogy megerősítesz és meggyógyítasz.” (Ézs.38:16.)